Käyttäjätunnus:

Salasana:


Olen unohtanut tunnukseni

Pääluottamusmiehen tiedote! 6.5.2019

Lisätty: 06.05.19 14:16:42    Muokattu: 06.05.19 14:20:38

Huonoa tiedottamista

Tiedottaminen on vaikea laji. Kun tiedotteen tulisi olla selvä, yksiselitteinen ja vielä sen verran lyhyt, että lukija jaksaa sen lukea läpi, ollaan vaikeuksissa. Kevään virastoeräneuvottelun tulos jakaantui poikkeuksellisen moneen kohtaan. Tiedotteen kohdat, jotka käsittelivät eri tehtävien vaativuusluokkiin tulleita korotuksia, saivat osakseen hämmennystä ja väärin ymmärrystä. Kohta oli tiedotettu tällöin liian lyhyesti ja vain tuloksen osalta. Tästä syystä on tarve aukaista kohtaa syvällisemmin auki.

Tehtävien vaativuusluokkien korotusten perustana ovat Rajavartiolaitoksen vaativuudenarviointikäsikirjan muutokset, joiden perusteella tehtävän vaativuustaso voi nousta. Ei ole mahdollista sopia tehtävän vaativuustason muutoksesta, jos muutosta ei sovita käsikirjaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ei ole mahdollista yksikertaisesti sopia jonkin tehtävän vaativuusluokan nostoa esim. tasolta 16.5 tasolle 17, jos perustetta ei ensin muuteta käsikirjaan. Käsikirjaan tehty muutos on siis peruste tehtävän vaativuusluokan muutokselle, ei toisin perin.

Neuvottelujen kohteena oli paljon eri tehtäviä, joihin henkilöstöjärjestöt halusivat muutoksia. Itse neuvottelutulokseen päätyivät seuraavat tehtävät: valmiusjoukkueen johtaja, koiraohjaaja(vanhempi), koiratoiminnan koulutusvastaava, ravitsemuspäällikkö, varastonhoitaja, raja- ja merivartioaseman varapäällikkö, työterveyshoitaja, johtamisjärjestelmäupseeri ja lentomekaanikko. Koska vaativuusarviointijärjestelmämme ei ole nimikepohjainen, vaikka se välillä kyllä siltä vaikuttaakin, tarkoittaa se sitä, että samalla tehtävänimikkeelle voi olla erisuuruisia vaativuusluokkia. Tämä johtuu taas siitä, että samassa tehtävänimikkeessä voi tehtävän sisältö olla erilainen, jolla voi olla vaikutus vaativuusluokkaan.

Jokaisella henkilöstöjärjestöllä oli omat perusteet eri tehtävien vaativuustasojen nousuilla. Esimerkiksi koiratoimintaa ohjaavaa pysyväisasiakirja muutettiin, joka toi lisää tehtävän vaativuutta lisääviä elementtejä. Tästä muutoksesta saatiin peruste esimerkiksi vaatimukselle nostaa koiraohjaajan tehtävässä vaadittavalle kokemukselle. Pysyväisasiakirjan mukaan koiraohjaajaksi ei tulisi valita nuorempia raja- tai merivartijoita, joten muutos koskettaa koiraohjaaja vanhempia. Koiraohjaaja vanhempien kokemusosaa nostettiin. Muutoksen vaikutus kosketti 134 tehtävää siten, että tehtävän vaativuusluokka nousi. Lisäksi tässä esimerkissä on huomioitava vaativuuskäsikirjan kerrannaisvaikutus kohdassa 4(F4) mikäli koiraohjaaja vanhempi toimii esimerkiksi oto ase- ja ampumakouluttajana, operatiivisenajon kouluttaja tai kurssin käyneenä ja hallintoyksikön nimeämänä maalimieskouluttajana, jolloin tehtävän kohta 4 arvioidaan perustehtävää korkeammalle 3->4.

Vaativuudenarviointikäsikirjaan tehdyt muutokset, joilla VOI olla vaikutusta tehtävän vaativuusluokan nousuun. Voi sana on kirjoitettu sen vuoksi, että kaikissa tehtävissä muutoksella ei ole vaativuusluokkaa nostavaa vaikutusta. Valmiusjoukkueen johtaja: 5 kohta(F5) muutetaan tasolta 3 tasolle 4. 6 kohta(F6) muutetaan tasolta 3 tasolle 4. 7 kohta(F7) muutetaan tasolta 3 tasolle 4. Koiraohjaaja, vanhempi: 4 kohta(F4) muutetaan tasolta 2 tasolle 3. Lentomekaanikko: 4 kohta(F4) muutetaan tasolta 3 tasolle 4. Ravitsemuspäällikkö: 1 kohta(F1) muutetaan tasolta 5 tasolle 6. 6 kohta(F6) muutetaan tasolta 2 tasolle 3. Varastonhoitaja: 6 kohta (F6) muutetaan tasolta 1 tasolle 2. 8 kohta(F8) muutetaan tasolta 1 tasolle 2. 10 kohta(F10) muutetaan tasolta 1 tasolle 2. Vartioaseman varapäällikkö: siirretään kohdan 1.2.3 taulukossa tasolle 6 ja kohdan 4.6 olevassa taulukossa tasolle 4. Johtamisjärjestelmäupseeri: lisätään kohtaan 10(F10) tasolle 1. Koiratoiminnan koulutusvastaava: lisätään kohtaan 7(F7) tasolle 2. Näiden lisäksi Muonion rajavartioasema lisätään suurien raja- tai merivartioasemien luetteloon, jolla on vaikutus siihen, että asemalla voi olla varapäällikkö. Aseman päällikön ja varapäällikön arviointi tehdään tällöin kuten muissakin isoissa asemissa.

PLM Jouni Kurttila

 

Rajaturvallisuusunionin toimisto
Ratamestarinkatu 11
00520 Helsinki

Puh: +358 (0)9 148 5824
toimisto(at)rtu.fi

Facebook Twitter

Kaakon Nettipalvelu Oy